MAMA

De Curtis Peter Van Gorder

Mamele dăruiesc atât de mult! Întreaga lor viaţă este un dar de iubire către familiile lor. Călătorim departe de rădăcinile noastre, ca la un moment dat ceva să ne îmboldească inima şi să ne readucă acasă pentru a redescoperi cine suntem şi de unde ne tragem.

Am stat cu mama mea câteva luni înainte de a se stinge şi i‑am pus câteva întrebări despre viaţa ei. Dacă nu ai făcut asta niciodată îţi sugerez să o faci. Te va ajuta cu siguranţă să o apreciezi şi mai mult.

Mama mi‑a spus multe despre viaţa ei şi despre visele ei, unele care s‑au împlinit, altele nu.

„Ai anumite regrete?” am întrebat‑o. „Pe ce ai pune accentul în viaţă dacă ai putea trăi din nou?”

Mi‑a răspuns arătându‑mi ceea ce şi‑a notat în jurnal: Dacă aş putea, aş căuta mai multe poteci pe care să mă plimb, aş coace mai multe pră­ji­turi, aş planta mai multe flori, aş înota în lumina amurgului, aş umbla prin ploaie, aş dansa sub lumina stelelor, aş umbla pe Marele Zid Chinezesc, aş hoinări pe maluri nisipoase, aş culege scoici şi bucăţi de sticlă, aş zbura printre fiordurile ţărilor nordice, aş cânta balade populare, aş citi mai multe cărţi, aş şterge din minte gândurile deprimante şi aş visa o fantezie.

„Ai vreun mesaj pe care doreşti să‑l transmiţi copiilor şi nepoţilor tăi?” a fost următoarea mea întrebare.

Din nou, mama a dat paginile jurnalului şi a găsit răspunsul deja scris acolo: Nu aştepta să trăieşti până ce ţi‑ai plătit datoriile pentru maşină, până ce îţi iei o casă nouă, până ce copiii sunt mari, până ce poţi relua şcoala, până ce termini una şi alta, până ce slăbeşti zece kilograme.

A mai dat câteva pagini şi a ajuns la acest pasaj. Roagă‑te pentru ceea ce doreşti. Lui Dumnezeu îi face plăcere să răspundă la rugaciuni.

Apoi: Savurează clipa. Bucură‑te de plimbările şi de discuţiile cu prietenii, de zâmbetele celor mici. Bucură‑te de lumina orbitoare şi multicoloră a dimineţii. Bucură‑te de pământul minunat al lui Dumnezeu, de dealurile unduite, de păsări, de florile înflorite, de stropii de diamant ce strălucesc pe frunzele de măr – toate minunăţiile create de mâna Lui.

Când am întrebat‑o cum a reuşit să‑şi păstreze optimismul în ciuda sănătăţii ei şubrede, mi‑a arătat următorul pasaj: Ce poet deosebit îţi mişcă inima? Cine aduce lumină în colţurile întunecate de disperare, uşurându‑ţi durerea, îngrijindu‑se de tine? Cine îţi face picioarele să danseze şi mâinile să bată din palme? Când l‑ai găsit pe acesta, ai găsit o comoară.

Cât despre mine, eu mi‑am găsit poetul deosebit câteva luni mai târziu, când am citit această poezie, cuvântul de adio al mamei:

Cu drag celor ce m‑au cunoscut,
Cu mulţumiri pentru bunătatea ce mi‑au dăruit,
Ce mi‑a adus speranţa la poarta iernii
Şi mi‑a presărat petale pe cărarea verii
Ca să nu ostenesc.
Nu vă îngrijoraţi şi nu plângeţi pentru mine,
Căci liberă sunt pe veşnicie
Din încorsetarea, truda şi durerea acestui trup,
Lăsaţi‑mă să zbor în a‑l Raiului văzduh,
Şi cu îngerii să sărbătoresc!

Pe buzele şi în inimile copilaşilor, Dumnezeu se pronunţă mama.
– William Makepeace Thackeray (1811-1863)

Rolul de mamă este probabil cea mai importantă carieră pe care o poate avea o femeie.
– Janet Mary Riley

Tot ce sunt, sau ce sper să fiu, datorez îngerului meu care este mama. Nici un om nu se poate numi sărac când are o mamă ce crede în Dumnezeu.
– Abraham Lincoln (1809-1865)

Mama este cel mai devotat prieten pe care îl avem atunci când încercările, grele şi neaşteptate, vin asupra noastră; când restriştea ia locul prosperităţii; când prietenii ce se bucurau împreună cu noi la bine, ne părăsesc; când problemele se înmulţesc în jurul nostru, ea este tot alături de noi şi se străduieşte, prin învăţăturile şi sfaturile ei blânde, să spulbere norii întunecaţi şi să facă în aşa fel ca pacea să se reîntoarcă în inimile noastre.
– Washington Irving (1783-1859)

Viaţa a început atunci când m-am trezit şi am iubit faţa mamei mele.
– George Eliot (1819-1880)

Un gram de mamă face mai mult decât un kilogram de clerici.
– Proverb Spaniol

Mama a fost mentorul meu.
– Thomas A. Edison (1847-1931)

Mâna care leagănă pătuţul este cea care conduce lumea.
– William Ross Wallace (1819-1881)

Din experienţa şi observaţiile mele, dacă o familie rămâne unită în vreme de dificultate, de nouă ori din zece aceasta este datorită femeii.
– Roddy Doyle (1958- )

Ce o face pe o mamă să fie minunată este acel spirit de sacrificiu de sine, prin care este gata să-şi dăruiască timpul, puterea şi chiar sănătatea, dacă este nevoie, de dragul copilului ei.

Maternitatea este cea mai importantă dintre toate profesiile, necesitând mai multe cunoştinţe decât orice departament de relaţii umane.
– Elizabeth Cady Stanton (1815-1902)

Tags: