Sistemul de educație finlandez – considerat unul dintre cele mai bune sisteme din lume  de educatie adoptat de Gradinita The little artist.

Copiii au nevoie de oportunități de învățare care să-i stimuleze să gândească singuri, să ia decizii, să înțeleagă consecințele și să iubească provocările. Astfel de oportunități sunt create de către cadrele didactice în fiecare moment petrecut împreună cu copii, indiferent că vorbim despre activitatile din sala de curs, locul de joaca sau o simplă gustare .

În privința autonomiei, aceasta se dobândește încă de când copiii au un an: educatoarele fac din acest aspect un scop în sine și îi permit copilului să învețe să facă foarte multe lucruri pe cont propriu.  Spre exemplu nu veți vedea în Finlanda copii de 3 ani hrăniți cu lingurița, îmbrăcați și încălțați de părinți, purtând scutece, care nu-și strâng singuri masa și jucăriile.

Munca depusă de educatoare este recunoscuta si apreciata  de multe ori chiar în fața copilului,  pentru ca părinții și profesorii sunt oamenii cei mai importanți intru cat este necesar sa ajunga  asupra unui scop comun și al unui traseu educațional al copilului, evitand  să debusoleze copilul și să-i încetinească progresul.

Cuvântul de ordine în educație este ÎNCREDEREA reciprocă a părinților, educatorilor și copiilor. Aceasta atitudine care construiește punți în loc să le dărâme, duce pas cu pas la închegarea unei comunități de cunoaștere și la un puls comun.

Ne dorim ca cei mici să învețe lecția fericirii, a devenirii, a creșterii continue si noi ne concentrăm asupra ei.

 

 

 

Tags: